• nl
 • en
 • fr
 • de
 • 12 volt Do it yourself!
 • nl
 • en
 • fr
 • de
 • Veel gestelde vragen

  Waarom 12 volt? 
  Ten eerste omdat je onze verlichting geheel zelf kunt installeren. Doordat het gehele systeem 12 volt is heb je geen elektricien nodig om het aan te leggen. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact voor de transformator. Deze zet 230 volt om naar 12 volt. Daarnaast hoeven de kabels niet 50 cm ingegraven te worden in tegenstelling tot een 230 volt systeem. Met onze ledverlichting heb je bovendien een lager energieverbruik en gaan de lampen langer mee.

  Is 12 volt veilig?
  Ja, 12 volt is geheel veilig voor mens en dier. Door het lage voltage zijn alle onderdelen van je lichtplan veilig.

  Hoe installeer ik de verlichting?
  Bij systeemuitleg kun je stap voor stap vinden hoe je onze verlichting moet aansluiten en wat je nodig hebt. Ook hebben wij een filmpje waarin we deze uitleg ondersteunen.

  Waar kan ik Garden Lights artikelen kopen?
  Wij hebben een groot aantal verkooppunten voor onze Garden Lights producten. Op zoek naar het dichtstbijzijnde verkooppunt? Klik hier en vind jouw winkel!

  Kan ik later nog lampen toevoegen?
  Ja, dat is uiteraard mogelijk. Bij de lamp zit alles wat je nodig hebt om het bestaande lichtplan uit te bereiden. De hoofdkabel heeft standaard 4 of 6 aansluitingen, heb je meer aansluitingen of meer kabel nodig? Gebruik dan de kabelverdeler en verlengkabels. Sluit je nieuwe lampen aan op een bestaand lichtplan? Let er dan wel op dat de transformator genoeg capaciteit heeft voor alle lampen. Dit bereken je door het aantal Watt van de lampen bij elkaar op te tellen. Belast de transformator tot 75%, zodat je altijd ruimte hebt om extra lampen toe te voegen.

  Hoeveel lampen kan ik op een transformator aansluiten?
  Dit reken je gemakkelijk uit door het aantal Watt van de lampen bij elkaar op te tellen. Hoeveel Watt een lamp verbruikt vind je op de doos van de desbetreffende lamp of in de productbeschrijving op onze website. Om later je systeem te kunnen uitbreiden met lampen en/of accessoires, is het raadzaam de transformator tot maximaal 75% te belasten. Bijvoorbeeld: kom je totaal op 18 Watt, dan is het verstandig om een 60 Watt transformator aan te schaffen in plaats van een 21 Watt transformator. Wij bieden verschillende transformatoren geschikt voor 12 volt lampen met een vermogen van 21, 60 of 150 Watt.

  Welke IP-beschermingsklasse heeft het product?
  Een IP klasse (International Protection Rating) is een tweecijferige aanduiding. Het eerste cijfer informeert over de bescherming tegen aanraking en het binnendringen van voorwerpen. Het tweede cijfer informeert over de bescherming tegen het binnendringen van vocht. De IP-klasse die veelal van toepassing zijn op Garden Lights zijn:

  IP44: dit houdt in dat het product spatwaterdicht is.

  IP67: dit houdt in dat het product tijdelijk waterdicht is (de lamp kan tot 15 cm onderwater voor 30 minuten), b.v. bij hevige regenval.

  IP68: dit houdt in dat het product waterdicht is tot de op de verpakking aangegeven maximale diepte.

  Kan ik ook lampen onder water plaatsen, zo ja welke?
  Niet alle lampen zijn geschikt om onder water te plaatsen. Wij hebben speciaal hiervoor lampen ontwikkeld: de LapisArigo en Protego. Je kunt dit zien aan de IP klasse IP68.

  Ik heb kabel te kort, wat nu?
  Dit is makkelijk op te lossen met een verlengkabel of kabelverdeler. Wij hebben verlengkabels van 2, 6 en 10 meter. Ook hebben wij een verlengkabel van rubber. Deze is ideaal te gebruiken tussen het grind of in een vijver (let erop dat de kabel onder water kan liggen, maar de aansluitingen niet).