• nl
 • en
 • fr
 • de
 • 12 volt Do it yourself!
 • nl
 • en
 • fr
 • de
 • Veel gestelde vragen

  Waarom 12 volt?
  Ten eerste omdat je onze verlichting geheel zelf kunt installeren, hierbij is geen installateur nodig. Dit is omdat de kabels niet 50 cm onder de grond hoeven, in tegenstelling tot een 230 volt systeem. Met onze ledverlichting heb je bovendien een lager energieverbruik en gaan de lampen langer mee.

  Is 12 volt veilig?
  Ja, 12 volt is veilig voor mens en dier. Door het lage voltage zijn alle onderdelen van je lichtplan veilig.

  Waar kan ik Garden Lights artikelen kopen?
  Wij hebben een groot aantal verkooppunten voor onze Garden lights producten. Je kunt hier het dichtstbijzijnde verkooppunt vinden.

  Ik heb kabel te kort, wat nu?
  Dit is makkelijk op te lossen met een verlengkabel of kabelverdeler. Wij hebben verlengkabels van 2, 6 en 10 meter. Ook hebben wij een verlengkabel van rubber. Deze is ideaal te gebruiken voor in je grind of vijver (let erop dat de kabel onder water kan liggen, maar de aansluitingen niet). Let op dat er aan deze verlengkabels geen standaard aansluitingen zitten.

  Kan ik later nog lampen toevoegen?
  Ja, dit is mogelijk. Bij de lamp zit alles wat je nodig hebt om de lamp aan te sluiten aan het bestaande lichtplan. De hoofdkabel heeft standaard 4 of 6 aansluitingen, heeft u er meer nodig? Gebruik dan de kabelverdeler. Let wel op dat de transformator genoeg capaciteit heeft voor het totale vermogen (aantal Watt).

  Hoeveel lampen kan ik op een transformator aansluiten?
  Dit reken je gemakkelijk uit door het aantal Watt van de lampen bij elkaar op te tellen. Hoeveel Watt een lamp verbruikt vind je op de doos van de desbetreffende lamp of in de productbeschrijving op onze website. Hou bij de keuze voor een transformator ook rekening met de powerfactor. Om later je systeem te kunnen uitbreiden met lampen en/of accessoires, is het raadzaam om te zorgen voor overcapaciteit van de transformator. Bijvoorbeeld: komt je totaal op 18 Watt, dan is het verstandig om een 60 Watt transformator aan te schaffen in plaats van een 21 Watt transformator. Wij bieden verschillende transformatoren geschikt voor 12 volt lampen met een vermogen van 21, 60 of 150 Watt.

  Kan ik ook lampen onder water plaatsen, zo ja welke?
  Niet alle lampen zijn geschikt om onder water te plaatsen. Wij hebben speciaal hiervoor lampen ontwikkeld: de Lapis, Arigo en Protego. U kunt dit zien aan de IP klasse IP68.

  Hoe installeer ik de verlichting?
  Bij systeemuitleg kan je stap voor stap vinden hoe je onze verlichting kan aansluiten en wat je nodig hebt. Ook hebben wij een filmpje, waarin wordt voorgedaan hoe je de verlichting moet aansluiten.

  Welke IP-beschermingsklasse heeft het product?
  Een IP klasse (International Protection Rating, ook soms Ingress Protection) is een tweecijferige aanduiding. Het eerste cijfer informeert over de bescherming tegen aanraking en het binnendringen van voorwerpen. Het tweede cijfer informeert over de bescherming tegen het binnendringen van vocht. De IP-klasse die het vaakst van toepassing zijn voor Garden Lights zijn:

  • IP44 dit houdt in dat het product spatwaterdicht is.
  • IP67 dit houdt in dat het product tijdelijk waterdicht is (de lamp kan tot 1 meter diep onderwater voor 30 minuten).
  • IP68 is het meest beschermd van alle IP waarden. IP68 houdt in dat het product drukwaterdicht is.